Gyakorlatilag nem minden vallás ugyanaz?


Jézus Krisztus feltámadása az, ami megkülönbözteti a kereszténységet – mert a többi vallás mindig egy prófétára, vagy egy bölcsre mutat, akik elmondják: „Így találod meg Istent.” Ebben az értelemben hasonlóak.

De a kereszténység azt mondja: „Ez az ember itt maga Isten, és feltámadt a halálból, hogy ezt bizonyítsa.”

Ez egyszerűen más kategória, amit fel kell dolgozni ahhoz, ha valaki keresztény akar lenni, és arra kényszerít, hogy megharcoljuk magunkban, elfogadjuk-e vagy sem. Ahelyett hogy azt mondanánk: „Tetszik ez a vallás, mert pont az van benne, amire szükségem van” vagy: „Tetszenek ezek a gondolatok,” a kérdés ez: „Ez most megtörtént vagy nem?”

Ezért azt mondom, a feltámadás jó kiindulópont. Először is kezdjük azzal a kitétellel, hogy bizonyítani, a szó szoros értelmében, nem tudunk semmit. Nem tudod bizonyítani, hogy nem egy pillangó vagy, aki azt álmodja, hogy ember! Nem tudjuk bizonyítani, hogy a kognitív funkcióink tényleg működnek – ezért egy bizonyos ponton túl nincsen abszolút bizonyíték semmire.

De ha ezen túljutottunk, továbbléphetünk oda, ahova egyébként is jutnánk: „Honnan tudhatom, hogy ezek a dolgok tényleg igazak? NT Wright írt egy könyvet Isten Fiának feltámadása* (The resurrection of the Son of God) címmel – 890 oldalnyi kiváló történelmi kutatás. Ez a könyv nem arra mutat rá, hogy bármit bizonyítani lehet a történelemben (így a feltámadást is) – ezt el is ismeri – hanem arra próbál rávilágítani, hogy az összes alternatív magyarázat még sokkal kevésbé valószerű.

Azt mondja, ha nem tartjuk teljesen lehetetlennek a csodák létezését, akkor a következő történésekre a feltámadás a legvalószínűbb magyarázat:

  • Több száz szemtanú, akik hajlandók voltak meghalni azért, amit állítanak
  • 500 ember, aki állítja, hogy Jézus megjelent nekik, tehát ez nem lehetett hallucináció (nincs csoportos hallucináció), és tudjuk, hogy a beszámolók nagyon koraiak, mert Pál beszél róluk a leveleiben, és a levelek csak 15 évvel a történtek után íródtak

Az egészen nagyon módszeresen végigmegy, és a végén arra jut az ember: ha nem utasítjuk el eleve a csodák eshetőségét, akkor nagyon is erősen alátámasztható, a feltámadás megtörtént.

Ha 890 oldalt elolvasni hosszú is lenne ezen a szinten, azt javasolnám, hogy mivel vannak más változatok a bizonyítékokról, például Lee Strobel Jézus Dosszié című könyve, nézzük meg ezeket, illetve olvassuk el Márk evangéliumát.

* Az említett könyv még nem elérhető magyar nyelven, jelenleg csak angol nyelven szerezhető be – Szentírás Szövetség