Kereszténynek lenni nem egyenlő azzal, hogy unalmas leszel?


Nem csodálkozom, hogy az emberek azt gondolják, unalmassá válsz ha megtérsz. A tévében a legtöbb keresztény mesterkélt és komor, affektált ünneprontó, akik rosszul vannak felöltözve, és nincsen humorérzékük.

Feltételezhető, hogy aki unalmas volt, mielőtt megtért, akkor nagy az esélye, hogy utána is az lesz. Persze ennek nem muszáj így lennie.

Gondolkodjunk el három dolgon. Először is gondoljunk Istenre. Elég csak körülnézni a teremtésben, és láthatjuk annak szépségét, változatosságát, színeit – gondoljunk a Niagara vízesésre, az emberi szemre, a kacsacsőrű emlősre – az az Isten, aki mindezt teremtette, nem lehet unalmas! A Biblia azt mondja, hogy Isten gazdagon ad nekünk mindent a mi örömünkre: ezért az élet Istennel, aki szereti az örömöt, nem lesz unalmasabb, mint az élet Nélküle.

A második dolog. Talán valaki azt mondja: „Rendben – ha ez az Isten szereti az örömöt, akkor miért van olyan sok szabály? Úgy értem, a szabályok unalmasak.”

De tényleg azok?

Gondoljunk a DVD lejátszónkra. Használati utasítás jár hozzá. A saját érdekünkben, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni a gépből. Ez ugyanígy van Isten szabályaival – nem azért adja őket, hogy összetörjön vagy visszafogjon minket.

Azért adta a szabályokat, hogy élhessünk a világában úgy, ahogy Ő tervezte, és élvezzük, amiket alkotott – hogy örömünk legyen a kapcsolatainkban, hogy a dolgok ne romoljanak el, és a világ ne menjen tönkre. De tényleg! Isten szabályai arra vannak, hogy segítsenek élvezni az életet, nem azért, hogy unalmassá tegyék.

A harmadik dolog, amiről gondolkodnunk kell – milyen volt Jézus? Ő Isten Fia volt, aki Isten világában élt, úgy, ahogy Isten akarta. Ha az élet Istennel unalmas, akkor Jézus nagyon-nagyon unalmas lenne. De az volt?

Hát nem! Sőt, épp az ellenkezője igaz – az emberek nem tudtak betelni vele.

Olyan vacsorákra hívták, ahol néhány igen gyanús alak is volt – prostituáltak, iszákosok, adószedők (gondoljunk a nagy bankárokra) – akik mind szerettek körülötte lenni. És nem azért, mert úgy viselkedett, mint ők – nem, ő mindig a Teremtő törvényei szerint élt – hanem azért, mert szerette őket, meghallgatta őket, és meg akarta nekik mutatni, milyen az élet Istennel, mint mennyei Atyával, és hogy lehet az életet élvezni a maga teljességében, és nem olyan szennyes, Istentől elfordult módon, ahogyan ők teszik.

Jézus így mondta: „Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” Ezzel nem azt ígéri, hogy az élet könnyű lesz az Ő követőinek, de az biztos, hogy mélyen megelégítő lesz.

És még nincs vége. Akik Őt követik ebben az életben, azoknak azt ígéri, Vele lesznek a haláluk után az Ő tökéletes Országában örökké. Ennél pedig nincsen jobb – és úgy írja le ezt, mint a legjobb partit – örökké tartó öröm és ünneplés, aminek sosincs vége.

Én nem tudom, te hogy vagy vele, de én nem hagynám ki.