Miért olyan régimódiak a keresztények a szexszel kapcsolatban?


Sok emberrel találkoztam életemben, akik azt gondolják, hogy a keresztény Isten valami kozmikus ünneprontó. Nyilván általában nem ezeket a szavakat használják, de belül ott van ez a hiedelem, hogy a keresztény Isten szánalmas. Meg ott van az a mély meggyőződés, hogy az utasításai, hogy hogyan viselkedjünk egymással régimódiak, irreálisak, és azért vannak, hogy minden örömöt elszívjanak az életből.

Vegyük például a szexet. Az emberek folyamatosan azon dolgoznak, hogy fejlesszék a szexuális életüket. Nyilvánvaló tény, hogy az egész világon havonta több millióan vesznek olyan magazinokat, amik mind több gyönyört ígérnek a hálószobában.

De hadd kérdezzek valamit. Azok közül, akik ezeket a magazinokat veszik, hányan nyitnák ki a Bibliát pár tippért? Nem hiszem hogy bárki is ezt tenné. Miért tennék?!

De mi van akkor, ha kéne? Mi van akkor, ha Isten a Bibliában nem egy kozmikus ünneprontó? Mi van akkor, ha az utasításai javunkra és örömünkre vannak?

Merthogy Jézus pontosan ezt állította, amikor a földön élt. Azt mondta: „én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” Nem egyszerűen létezést ad, hanem igazi életet, bővölködő teljes életet. Azt az életet, amit így vagy úgy, de mindannyian keresünk.

Tudom, hogy nem kevés, amit állítok, de mi van ha ez tényleg igaz? Mi van, ha úgy lettünk teremtve, hogy szükségünk legyen Istenre, és csak Jézus tud minket bensőséges kapcsolatba hozni a minket teremtő Istennel?

És mi van, ha szükségünk van Istenre, aki minket formált, hogy Ő mondja meg, hogyan találjunk maximális örömet az ajándékaiban – mint például a szexben?

Ebben az esetben a könyvéhez kéne fordulnunk – a Bibliához – és meghallgatni a bölcsességét. Egyébként csak tönkretesszük a szexuális életünket, és végül megelégszünk a kevesebbel – és én nem akarok olyan lenni, aki a kevesebbel is beéri. Nem akarok olyan lenni, akit ennyi is megelégít.

Tudom, hogy épphogy csak érintettem ezt a témát – ez egy nagy és személyes téma, ezért hadd bátorítsak mindenkit, hogy nézzen utána a dolgoknak. Semmit sem veszíthetünk – de mindent megnyerhetünk.

Hogyan kezdjünk neki? Két ötletem van. Keressük ki a négyből az egyik megbízható életrajzot Jézusról – Máté, Márk, Lukács és János evangéliumának hívják őket. Olvassuk el az egyiket, melyből kiderül, mit mond Jézus önmagáról és arról, hogy miért jött.

És még azt is megtehetjük, hogy keresünk egy csoport megbízható embert, akiktől bármit megkérdezhetünk, akár a szexről is, és akiktől megbízható, szavahihető válaszokat kaphatunk fontos személyes kérdéseinkre. Ha ilyen embereket keresünk, bármikor felkereshetünk egy Kereszt-Kérdések sorozatot a közelünkben.

Nagyon örülünk, hogy többet szeretne megtudni a fenti kérdésről! Ez a rész igyekszik egy kicsit mélyebben megvizsgálni a témát, illetve szeretnénk további olvasnivalót ajánlani azoknak, akiket bővebben érdekel a kérdés.

Ahogy Lee is mondta, a közhiedelem szerint Isten egy igazi ünneprontó, aki nem szereti a szexet, így azok az emberek, akik Biblia szerint igyekeznek élni, ezen a területen is elmaradott vesztesek.

Négy dolgot említenénk meg most röviden arról, amit a Biblia mond a szexről:

A szex nagyszerű!

Amikor Isten megteremtette a világot, és benépesítette emberekkel, megalkotta a szexet is. Nemcsak azért, hogy gyerekek születhessenek, hanem azért is, hogy élvezhessük azt. A teremtett világra, hogy „igen jó” (1Mózes 1,31), és ebbe a szex is beletartozott. A szex tehát nem valami olyan dolog, ami Istennek nem tetszik, vagy amin megbotránkozik – éppen ellenkezőleg! Az ő ötlete volt, a kezdet kezdetétől!

Sőt, van egy könyv a Bibliában, ami szinte teljes egészében a szexualitás örömének ünnepléséről szól, sokszor kifejezetten szemléletes, költői képekkel mint például:

„Két melled, mint két őzike, mint gazellapár, mely liliomok közt legel. Ha hűs szél támad, és megnyúlnak az árnyak, elmegyek a mirhahegyre és a tömjénhalomra. Mindened oly szép, kedvesem, semmi hibád sincsen.” (Énekek éneke 4,5-7)

A szexet Isten teremtette.

Mivel Isten a szexualitás alkotója, tudja hogyan élhetünk úgy vele, hogy az leginkább örömünkre és javunkra váljon.

A szex egy rendkívül erőteljes dolog, érzelmileg és fizikailag egyaránt. Az egyik legintenzívebb tapasztalat, amit egy ember átélhet, így érthető, hogy megéneklik, írnak róla, beszélnek vagy gondolkodnak róla.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a szexben megvan a lehetőség arra, hogy valami csodálatos vagy épp valami borzalmas dologgá váljon. Hasonló a tűzhöz. A tűz csodálatos, amíg a kandallóban lobog, de ha valaki visszaél vele, és azt gondolja, jó ötlet, ha az ölébe vesz belőle egy kicsit, meg fog égni. Ha valaki azt mondja nekünk: „Ne tegyél tüzet az öledbe, mert megéget”, nem gondoljuk róla, hogy unalmas vagy ünneprontó. Azért mondja, hogy megvédjen, és élvezhessük a tűz adta örömöket anélkül, hogy megsérülnénk.

Mivel Isten teremtette a szexualitást, így a legjobb, ha elolvassuk, mit mond róla, és követjük a tanácsait.

Isten ezt mondja: „Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté.” (1Mózes 2,24-25) Isten tehát úgy teremtette meg a szexet („lesznek egy testté”), hogy elkötelezett, életre szóló házasságban élvezzük. Így a létező legintenzívebb, legbizalmasabb és legsebezhetőbb emberi megnyilvánulást – a szexet – a létező legelkötelezettebb és legnagyobb bizalomra épülő kapcsolatba, a házasságba helyezte el.

Időről időre mindannyiunkkal előfordul, hogy megkérdőjelezzük Isten akaratát a szexualitás ajándékával kapcsolatban. Amikor ezt tesszük, rengeteg negatív következménnyel kell számolnunk. Vannak szembetűnőek, mint a szexrabszolgaság, prostitúció, szexuális úton terjedő betegségek, apa nélküli gyermekek. És vannak rejtettebbek, mint a lelki sérülések, önértékelési zavarok, keserűség, öngyilkosság.

Szomorú tény, hogy mindannyian ismerünk olyan embereket (vagy mi magunk vagyunk ezek), akik rosszabb életet kénytelenek élni, mert valahol útközben úgy döntöttek, hogy jobban tudják Istennél, hogyan kell a szexualitást kezelni. És sajnos sokan jutnak arra, hogy a „kutyaharapást szőrével” elve biztosan működik, és ha újra meg újra megismétlik ugyanazt, egyszer majd rendbe jönnek a dolgok. De persze ez nem így lesz.

A szex nagyon fontos.

Isten nagyon fontosnak tartja a szexet. A szeretet legerőteljesebb kifejezésének alkotta meg két ember között, amikor a kettő „egy testté” válik (1Mózes 2,24), elválaszthatatlanul összekapcsolódva.

Isten úgy tekint a szexre, mint pl. egy Ferrarira vagy egy Prada ruhára: egy csodálatos dologként, amit értékelni kell, és körültekintéssel használni. Mi gyakran viszont úgy tekintünk a szexre, mint valami használt kiskocsira, vagy egy kínai ruhára: mint, ami nem igazán számít, amit nyugodtan meg lehet osztani bárkivel, és nem kell túl sokat rágódni rajta.

Ha a szexre csak fizikai aktusként tekintünk, aminek nincs túl nagy jelentősége, és aminél nem számít különösebben, kivel és hány fővel gyakoroljuk, akkor valójában sokkal kevesebbre értékeljük, mint Isten. Alábecsüljük a jelentőségét.

A szex nagyszerű! Fontos, értékes és különleges. Isten nem szeretné, ha a szexet semmibe se vennénk.

A szex nem tart örökké!

Semmilyen szex nem tart örökké, és semmilyen szex (akármilyen jó is amúgy) nem produkál tökéletes kapcsolatot. Sőt, sokan tapasztalták meg azt, hogy noha a szex nagyszerű volt a kapcsolatukban, maga a kapcsolat mégis üres, vagy éppen erőszakos volt.

A Biblia tehát egyaránt óv a szex alábecsülésétől, de a túlhangsúlyozásától is. Könnyű a szexet szinte „isteni” szintre emelni az életünkben: olyan dologgá, amire a legtöbbet gondolunk, amire úgy tekintünk, hogy a leginkább szükségünk van rá az életben, amiért gyakorlatilag bármit megadnánk, hogy megszerezzük.

Pedig az a helyzet, hogy a szex egyszerűen képtelen folyamatos megelégedettséget és biztonságot adni. Nem erre lett kitalálva.

Mindezekre csak a Királlyal, Jézus Krisztussal való kapcsolat képes. Ahogy Lee is említette, Jézus azért jött „hogy [az embereknek] életük legyen, sőt bőségben éljenek” (János 10,10b). Jézus azt is mondta: „aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki él, és hisz énbennem, az nem hal meg soha.” (János 11,25-26)

Jézus ismerete, a benne való hit tehát vég nélküli, örök megelégedettséget és biztonságot ad. Más szavakkal, ha őt ismerjük, az jobb és többet ad, mint bármilyen házastárs vagy szexuális partner. A szex fontos és értékes, de nem minden: nem erről szól az élet.

Természetesen, ez legszemélyesebb és leginkább érzelmekkel telített területe életünknek (ami nem meglepő annak a fényében, hogy Isten a legintenzívebb fizikai élménynek alkotta meg). Lehetséges, hogy Isten akaratának követése a szex kérdésében esetenként fájdalmas változásokkal fog járni az életünkben. Az is lehet, hogy már megégettük magunkat a múltban ezen a területen; vagy akár az is, hogy további kérdéseink vannak.

Akárkik is vagyunk, és akármilyen múltbéli tapasztalataink vannak, érdemes:

ELMENNI egy Kereszt-kérdések sorozatra, ahol találkozhatunk olyan emberekkel, akik meghallgatnak, akik segítenek a Bibliai tanításának a megértésében, és akik nem pletykálnak ki (létfontosságú) , nem ítélnek el, és nem gúnyolnak ki (kattintsunk a sorozatok a közelben ikonra, hogy ilyen közösséget találjunk)

OLVASSUNK EL az alábbi könyvek közül egyet (vagy többet):

John Stott: Korunk égető kérdései 7. fejezet (Harmat kiadó, Budapest, 2009)

Elisabeth Elliot: Szerelem és tisztaság (Jó Hír Iratmisszió, Budapest, 2001)

Joshua Harris: Nem a szex a baj – hanem a bujaság (Jó Hír Iratmisszió, Budapest, 2009)

Joshua Harris: Társtaláló (Jó Hír Iratmisszió, Budapest, 2006)

Dr. Pálhegyi Ferenc: Utazzunk együtt! (Ébredés Alapítvány, Pécel 2002)