Gyakran Ismételt Kérdések – Felnőtteknek

A sorozat egyik erőssége, hogy a helyi adottságokhoz és igényekhez szabható. Mivel csoportos beszélgetésekre épül, 5 fővel éppúgy lehet használni, mint 500-zal.

Segítség lehet, pl. jegyesoktatásban, felnőtt keresztség előkészítőjeként, kereszteltetni akaró szülők felkészítéséhez, gyülekezeti misszióhoz a környéken élők felé, személyes beszélgetéshez, „vissza az alapokhoz” sorozatként gyülekezeti tagoknak, hittanos szülők közt, baba-mama körön, presbiteri bibliaórán, hogy csak néhány olyan területet említsünk, ahol gyülekezetek már eredményesen használták a sorozatot.

Ötleteket találunk ehhez a hívogatásra és szervezésre is a Hogyan vezessük a sorozatot? című kézikönyvben. Sok gyülekezet először a templomba járó tagoknak szervezi meg a sorozatot – talán óvatosságból is. Ez hasznos, hiszen egyrészt nagyon sok olyan tag van minden gyülekezetben, akinél hiányosak az alapok, tehát „rájuk fér”, hogy tisztábban lássák az Evangéliumot, másrészt, aki már maga is részt vett egy ilyen sorozaton, jobb szívvel és lelkesebben ajánlja majd másoknak is, ha egy újabb indul. (Arról nem is beszélve, hogy akár potenciális munkatársakra is lelhetünk a következő sorozathoz.)

Igen, sok gyülekezetben évente többször is szerveznek Kereszt-kérdések sorozatot, mindig új résztvevőkkel. Márk evangéliuma mindig időtálló, az illusztrációkon pedig lehet változtatni, ha már saját magunknak kezdenénk unalmassá válni!

Természetesen lehet, senki nem fogja ellenőrizni! Mindazáltal azt javasoljuk, hogy legalább egyszer érdemes kipróbálni változtatás nélkül az egészet, és csak akkor változtassunk, ha ezek után is úgy látjuk, hogy szükség van rá.

Sok különbség van, de talán a legfontosabb egyedi vonások a következők:

  1. „Engedjük, hogy az evangélium mondja el az Evangéliumot” – azaz a sorozat résztvevői az első naptól kezdve Márk evangéliuma közös tanulmányozása által ismerhetik meg, hogy kicsoda Jézus, miért jött, és mit jelent őt követni. Nem kell félnünk attól, hogy azok, akik nem egyházi háttérből jönnek, az elején esetleg nem tudnak mit kezdeni a Bibliával. Ne feledjük: „Isten Igéje élő és ható” (Zsid 4,12) – és ma is képes megszólítani embereket, akármilyen háttérből jöjjenek is. Sok csodálatos bizonyságtételünk van erre!
  2. Hangsúlyosan szól a bűn kérdéséről, nem söpör semmit a szőnyeg alá, bármilyen népszerűtlen téma is legyen ez napjainkban. Szeretettel, tisztelettel közelíti meg a kérdést, de nem hallgatja el a gyökérproblémát. Mindezt azért, hogy az evangélium szíve, a kegyelem csodája még inkább felragyogjon mindenki előtt. (Sokszor valamiféle jó szándékból, Isten jó „PR és marketing szakembereként” beleesünk abba a hibába, hogy bizonyos dolgoknak megpróbáljuk elvenni az élét, félve attól, hogy egyesek megbotránkoznak, vagy túl keménynek tartják az üzenetünket. Többéves Kereszt-kérdések tapasztalattal csak azt mondhatjuk, hogy az emberek meglepően jól fogadják, ha őszintén beszélünk velük a problémákról. Soha nem kaptunk olyan visszajelzést még eddig, hogy emberek „elijedtek” volna, miután a bűnről, majd a megoldásról beszéltünk, olyat viszont sokat, hogy „és ezt eddig miért nem mondta el senki nekünk?”. (Ami persze valószínűleg ebben e formában nem igaz, hiszen a bűn és kegyelem kérdése sokszor elhangzik szószékekről, viszont a félreértések tisztázására is lehetőséget nyújtó beszélgetések a sorozat keretein belül kiváló lehetőséget nyújtanak a bibliai igazságok jobb megértésére.)
  3. Időt kapnak a résztvevők a döntésre, nem siettetünk semmit. A tanítványságnak bizony ára van. Aki Jézus Krisztus követője lesz, annak csodálatos új élet kezdődik Krisztus uralma alatt, ugyanakkor ez az élet harcot is jelent: kísértésekkel és talán külső elutasítással is szembe kell néznünk korábbi barátaink, vagy akár családtagjaink részéről. Nagy csapda, hogy erre nem készítjük fel a Krisztus útján elindulókat. Afeletti buzgalmunkban, hogy megnyerjük őket Isten Országának, könnyű „boldogan éltek, míg meg nem haltak” stílusban lefesteni a dolgokat. Aztán, amikor jön az első komolyabb megpróbáltatás valakinek az életében, akkor döbbenten áll: „de hiszen én Jézust követem, hogy történhet ez velem, hogyan engedheti Isten?!” A sorozat során szeretnénk őszinték lenni, és felkészíteni azokat, akik elindulnak Krisztus útján arra, ami várható – az örömökre, de ugyanúgy a harcokra is.